Vagusnerven & din framtid

Vagusnerven binder samman hjärnan med alla de inre organen i kroppen och kontrollerar hjärtrytm, andning, hormonproduktion, könsorgan, och mag-och tarmsystemet mm. Ett av dess jobb är av lugna ner ditt hjärta när du har varit rädd. När du har en väl fungerande vagusnerv så saktar den även ner ditt hjärtas rytm lite varje gång du andas ut. Det som sker i vagusnerven stannar inte där, utan strålar ut i hela kroppen och påverkar din generella hälsa. Den reflekterar din kropps förmåga att reglera inflammation och glukos, likaväl som din hjärt rytm. Den etablerar även din biologiska förmåga för att knyta band med din omgivning, din kapacitet för samhörighet och kärlek.

Forskare har tidigare trott att vagusnerven funktion var relativt stabil livet igenom, ungefär som din längd i vuxen ålder. Men ny forskning visar att om du ökar din dagliga dos av små stunder av godhjärtad mänsklig kontakt, t.ex som en promenad med en vän, ett delat leende med en främling på gatan, lite prat med kassören på Ica, en kram med din kära, och en vänlig gest till en kollega, så förbättras funktionen i din vagusnerv. Själva rytmerna i ditt hjärta blir mer hälsosamma. Det ä alltså lika viktigt att vårda hur du interagerar med din omgivning som att äta hälsosam mat och att röra på dig.

Genom att vara medveten om att varje interaktion med en människa kan vara läkande, kan du får en bättre hälsa och leva ett länge och lyckligare liv. Du kan även hjälpa någon annan med denna kunskapen, din närvaro räknas. Vi är helt enkelt gjorda för samhörighet. Vagusnerven är en av huvudnycklarna till detta. Som levande materia så förändras din vagusnerv från säsong till säsong, beroende på dina vanor. Ju mer du utvecklar din kapacitet att känna anknytning och välvilja till din omgivning, desto starkare blir din vagusnerv funktion. Din kapacitet för kärlek ökar. Din hälsa förbättras. Du ökar dina chanser för att leva längre. 

Kärlek är essentiell näring för välmåendet av våra celler. Det visar sig att kärlek gynnar din kropp på samma sätt som den perfekta balansen mellan solljus, näringsrik jord och vatten gynnar en planta. Forskning visar hur kärlek, eller brist på, fundamentalt förändrar din biokemi, som i sin tur förändrar hur ditt DNA uttrycks i dina celler. Celler som kommer bestämma hur din hälsa och välmående kommer se ut om några månader. Kort och gott, kärlek skapar din framtid. Forskningen grundar i hur positiva känslor öppnar upp dig, gör dig mer flexibel, kreativ, intuitiv, och vis. Hur positiva känslor kan skapa en positiv uppåtgående spiral, en naturligt självförsörjande utveckling som lyfter upp dig och gör dig till en bättre människa.

Kärlek är, ur kroppens perspektiv, små stunder av värme och samhörighet som du delar med andra människor. Så i ett nötskal så är kärlek, för kroppen, en delad positiv känsla, som synkar upp din och den andra personens biokemi och beteende, och ömsesidig omsorg. Även kallad positiv resonans. Som är mycket stärkande för din vagus nerv och därmed din generella hälsa. 

Du kan lära dig att själv generera kärlek som stärker din vagusnerven, som är det enskilt viktigaste organet i din kropps förmåga att skapa frid, lycka och homeostasis.

Du skapar din egen framtid. Tillsammans skapar vi vår värld.

Med kärlek, CELLE

Källor:

Love 2.0 by Barbara Fredrickson (book)

Remaking love: Barbara Fredrickson at TEDxLowerEastSide

Vagusnerven – allt du behöver veta om kroppens största nerv och vaguston https://www.yogafordig.nu/yoga/vagusnerven-allt-du-vill-veta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.

Archives

 

 / 

Sign in

Send Message

My favorites